In een notendop: onze levensloop.
Verliefd, verkering en getrouwd in 1984. Woonachtig in de mooie Achterhoek.
Milco was de laatste jaren, na jaren werkzaam te zijn geweest in de Psychiatrische verpleging en in een gezinsvervangende tehuis, buiten de zorg werkzaam en Mirjam was werkzaam op vele gebieden in de zorg waaronder 24-uurs thuisbegeleiding en stervensbegeleiding en later startte ze als trainingsacteur haar eigen bedrijf.
Samen zijn ze met vier kinderen gezegend, drie jongens en een meid. Daar kwam zomaar een pleegmeid bij van 15, met even wat moeilijkheden thuis, waardoor ze allen op adem moesten komen. Daarnaast volgden we met veel plezier de Stap training en ook volgden we andere cursussen zoals “pubers en verslaving”. Inmiddels is de ‘leendame’ allang een eigen leven aan het volgen waarin we af en toe nog graag even meekijken.
Met deze ervaring die zo’n anderhalf jaar duurde en ons enorm verrijkt heeft wilden we wel verder. We wilden nog meer kinderen opvangen. Maar het werk van Milco bracht met zich mee dat we verhuisden naar Almelo. En daar bouwden we verder aan de fundamenten voor ons gezin.
De wens om met kinderen te werken bleef onverminderd aanwezig, echter was het “Hoe en waar” nog niet echt in een vorm gegoten. Maar door een netwerkplaatsing die langdurig leek te worden, kwamen we toch weer terug bij onze oorspronkelijke wens.
En alsof het zo moest zijn kwamen we al surfend op het internet een advertentie tegen waarin gezinshuisouders gezocht werden. Een echtpaar waarvan een ouder in dienst zou komen en de ander als vrijwilliger zou meewerken. Mirjam kwam in dienst en Milco werkte hard mee naast zijn eigen baan. Natuurlijk wilde de zorgaanbieder ook kwaliteit hanteren en daarom volgde Mirjam de opleidingen die daarvoor nodig geacht werden. En dat alles doen we vanaf juli 2009. Inmiddels zijn we gepokt en gemazeld in de jeugdzorg en zijn er sindsdien heel wat jongeren aan onze zorg toevertrouwd.
Regelmatig horen we: ‘Wat goed dat jullie dat doen’. Het liefst zouden we dan meteen in protest willen gaan. Aan de ene kant is het gewoon onze professie en aan de andere kant is het niet zo, dat de kinderen alleen maar iets komen halen, alsof ze alleen maar zwak zijn en geen eigen persoonlijkheden zijn. Integendeel, ze geven en nemen net zoals ieder ander mens. Daar genieten we enorm van en zo blijft ons leven waardevol.
Naam en Logo
Onze naam heeft te maken met anders denken. Niet binnen de lijntjes blijven kleuren omdat het zo hoort, maar erbuiten durven kijken en, waar dat mogelijk, veilig en beter is of lijkt, het anders doen.
Ons logo impliceert elkaar de hand rijken en over de drempel helpen naar een betere toekomst.
Wat wij doen in ons gezinshuis is geen eenrichtingsverkeer, we leren van elkaar, helpen elkaar en brengen het beste in elkaar naar boven.
Feiten
- We zijn, na jaren in loondienst gewerkt te hebben, per 01-07-2013 zelfstandig geworden en hebben ons aangesloten bij Gezinshuis.com.
- In juni 2014 heeft Mirjam het Post HBO diploma IAG (Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling) behaald.
- Vanaf 19-08-2014 zijn we een gecertificeerd gezinshuis met het volgens ISO9001 normering ontwikkelde Keurmerk Gezinshuizen.
- 10-04-2015 heeft Milco het certificaat “Zorgondernemer” uitgereikt gekregen. Mirjam heeft deze behaald op 04-12-2015.
- Milco heeft op 05-07-2016 het diploma Systeempedagogisch Begeleider behaald.
- Wij zijn op 18 Juli 2016 verhuisd naar Lichtenvoorde. Samen met de kinderen, ouders, voogden, gezinsvoogden en de zorgaanbieders hebben we besloten , dat alle bij ons wonende kinderen mee mochten verhuizen en ook vol werden betrokken in het verhuisproces. Er moesten keuzes worden gemaakt m.b.t. scholen, sportverenigingen en noem maar op. De kinderen en jongeren keken mee en gaven hun mening, waar zo mogelijk rekening mee is gehouden. Het was een spannende periode die ons, Mirjam en Milco, terugbracht naar onze roots en dichterbij ons eigen netwerk. Dit zorgt voor meer ondersteuningsmogelijkheden en, naar onze mening, een betere vitaliteit voor ons als gezinshuisouders. Dit reflecteert ook merkbaar positief op de kids.
- vanaf 01-06-2017 is het verlengstuk van ons gezinshuis, dat we De Kantelaar 2.0 hebben gedoopt, operationeel. Hier konden jongeren die daar aan toe zijn meer aan hun zelfstandigheid werken. Daarnaast kunnen we hier 1 op 1 aandacht geven aan jongeren die dat even nodig hebben van 1 of meer uurtjes tot 1 of meer dagen. Dit kunnen we ook aanbieden voor jongeren die het even niet redden in de maatschappij of op school. Hierbij betrekken we ook heel nauwgezet de ouders en eventueel andere leden van het netwerk van de jongeren. (zie hieronder)
- Vanaf 01-09-2019 zijn de rollen van de beide locaties gewijzigd:
- Op de Locatie Aaltenseweg worden nu jongeren tot 15 jaar begeleid en behandeld. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om 1 op 1 begeleiding te geven voor de jongere kinderen/jongeren en bevindt zich daar de “Snoezelruimte”.
- Op de locatie Aladnaweg (Kantelaar 2.0), in het buitengebied van Aalten en net buiten de kom van Lichtenvoorde, verblijven nu de jongere kinderen (tot 15 jaar) en wordt kamertraining gegeven aan jongeren vanaf 16 jaar.
- Vanaf 19-04-2019 zijn we een gecertificeerd gezinshuis volgens de normen van Radius én ISO9001, het doorontwikkelde Keurmerk Gezinshuizen. Dit uitgebreidere Keurmerk Gezinshuizen gaat naast de vraagstellingen uit ISO9001 ook uit van feedback van alle betrokkenen bij het gezinshuis zoals medewerkers, voogden, de jongeren enz. Zo krijg je een veel breder en objectiever beeld van de kwaliteit van het gezinshuis dan alleen met ISO9001.